Słysząc słowo “krajalnica” naszym pierwszym skojarzeniem jest sklep mięsny, gdzie ekspedientka kroi nam odpowiednią ilość plasterków szynki. Krajalnica kojarzyć może się także z osiedlową piekarnią. Kto z nas, przywołując na myśl to miejsce, nie ma od razu w głowie “cały czy krojony?”. Krajalnica stała się na tyle modna, że obecnie możesz posiadać ją nawet w domu! Tym bardziej jeśli jesteś fanem pieczenia własnego, domowego chleba.
Choć produkt ten kojarzy nam się w większości z wymienionymi wyżej czynnościami, to tak naprawdę ma wiele innych zalet, które bez wątpienia przekonają Cię do posiadania krajalnicy w domu!
Główne zalety krajalnicy
Największą zaletą krajalnicy jest jej dokładność podczas krojenia. Większość z nas próbując pociąć nożem, chociażby ser na cienkie plasterki, ma z tym niemały problem. Nóż lekko się przesunie i już wychodzi nam kawałek większy niż kromka chleba. Z krajalnicą nie ma takich problemów, ponieważ możemy ustalić sobie grubość krojenia i jesteśmy pewni, że każdy kawałek będzie idealny. Poza tym, dzięki niej możemy zaoszczędzić nasz cenny czas!
Bezpieczeństwo ponad wszystko
Kolejną, dość istotną, zaletą tego przedmiotu jest bezpieczeństwo użytkowania. Nie ukrywajmy - noże mają to do siebie, że lubią nas “przez przypadek” ciachnąć w palca, przez co później cierpimy. A krajalnica? Dobrze użytkowana nie będzie sprawiała nam żadnego bólu. Krajalnica ta posiada również podajnik dociskowy oraz prowadnice zapobiegające przesuwaniu się żywności. Dzięki tym rozwiązaniom można kroić twarde jak i miękkie produkty spożywcze. Nic, tylko przygotowywać swoje kulinarne dzieła sztuki za pomocą krajalnicy!